Delavnica: Psi v gorah

22 marca, 2019
Posted in SAR, Workshop
22 marca, 2019 Urša Drofenik

Delavnica varnega gibanja v gorah s psom

Znanja nikoli ni preveč in ker izkušnje štejejo več kot samo teorija, smo v soboto 16. marca organizirali delavnico namenjeno lastnikom kužkov, ki se v njihovi družbi gibljejo v gorah, s poudarkom na zimskih razmerah.

V celodnevnem intenzivnem druženju, so udeleženci osvajali različna znanja. Duško Hrnčič, član Gorske Reševalne Službe ter aktiven vodnik reševalnega psa v Enoti Reševalnih Psov, nam je skozi teorijo predstavil nevarnosti v gorah ter uporabo lavinske opreme. Uporabo lavinskega trojčka ter rokovanje z lopato in sondo pa smo preizkusili tudi v praksi, ko smo na terenu iskali žolne, sondirali in preiskušali kako je ‘zadeti’ različne materiale.

V družbi Vere Mikolič, inštruktorice in aktivne vodnice reševalnega psa v Enoti Reševalnih Psov, smo prikazali potek iskanja pogrešanega izpod plazu. Poigrali smo se tudi s kužki vseh udeležencev, ter jim podali povratno informacijo, kako zgraditi kvalitetno igro med vodnikom in psom, ter s tem zgraditi oz. nadgraditi odnos med njima.

In ker je bila rdeča nit delavnice preventiva, se nam je pridružila tudi Eva Čepin, veterinarka pri Dogs4Motion, ki nam je skozi teorijo predstavila pasti na katere moramo biti pozorni, kot ‘vikend navdušenci gora’. Deležni smo bili tudi praktičnih vaj, s katermi našim kužkom okrepimo mišice, ki jih v gorah najbolj uporablja, ter vaj s katerimi poskrbimo za raztezanje po daljših turah.

Ob tej priložnosti bi se želela zahvaliti tudi vsem, ki so prispevali, da je dan na Vršiču uspel v svoji najboljši možni različici. Iz trgovinice Pasja Gajba so poskrbeli za slastno poslastico za naše kužke. Da kužki nikakor ne bi bili lačni so bile tu še dobrote, za katere so poskrbeli pri Prins Slovenija. Za zaščito tačk pa smo poskrbeli s sprejem za zaščito tačk Yanika.